Vlint blog

Zes oplossingen die uw ontstoffing foodgrade maken

Geschreven door Kelvin van Herwijnen | 15 mei 2018

Als partner van hoogwaardige bedrijven in de food-, feed,- pharma- en chemiesector is Vlint constant bezig met innovaties en technieken die de voedselveiligheid van ontstoffingsfilters verhogen. Vlint heeft voor u de krachtigste en nieuwste technieken voor het maken van foodgrade ontstoffingsfilters op een rij gezet. Wij zorgen dat u productdocumentatie op orde is, u met vertrouwen audits tegemoet ziet en u zich geen zorgen hoeft te maken over productiestops of recalls.

1. Foodtec filtermedia
Het belangrijkste voor goede ontstoffing, een lange standtijd van filters en een soepel lopend productieproces, is de kwaliteit van het filtermedium waaruit een filter grotendeels bestaat. Een voedselveilig ontstoffingsfilter is gemaakt van een Foodtec filtermedium. Dit betekent dat de productie van het filtermedium veilig en hygiënisch is verlopen conform de EC 2023/2006 en dat het medium geen materiaal bevat dat gevaarlijk is voor de mens conform de EC 1935/2004 & EC 10/2011.


Foodtec filtermedia


2. Excharge filtermedia
Veel producenten van voedingsmiddelen hebben in hun productieomgeving te maken met ontbrandbare deeltjes van 500μm of kleiner die opgenomen kunnen worden in de lucht. Hierdoor is er risico op stofexplosies. Voor zogenaamde ATEX-zones maakt Vlint specifiek foodtec filters van antistatisch naaldvilt. Dit naaldvilt heeft een weerstandswaarde ver onder de 106 Ohm, gemeten volgens DIN 54345 deel 1 en 5. De weerstandswaarde ontstaat doordat in het filtermedium roestvrijstaal garen zit. Vlint verwerkt dit antistatische filtermedium tot filterzak/filtermap volgens een slimme methode, waardoor het filtermedium niet onderbroken wordt. Hierdoor zijn onze filters in alle ATEX-zones (20, 21 en 22) toe te passen.


Filtermap van ATEX-filtermedium

3. Teflon garen
Naast het filtermedium moeten ook de naden van filters veilig zijn vormgegeven. De hechtingsdraden van filters mogen uiteraard nooit in voedsel terechtkomen. Vlint naait de naden van ontstoffingsfilters met zeer sterk teflon garen. Dit gebeurt met naaimachines die drie dicht op elkaar geplaatste naalden hebben. Zo ontstaan filters waarvan de garen en het filtermedium niet zullen loslaten.


Teflon garen voor een drienaaldshechting

4. Zip-stitch
De ‘Zip-stitch’ is een bijzondere manier van naaien van de lange zijde van ontstoffingsfilters. Normaal wordt filtermedium aan elkaar genaaid tot een filter door de uiteinde van een filtermedium over elkaar te leggen. Het overlappende gedeelte wordt vervolgens met de naaimachine aan elkaar genaaid. Bij de Zip-stitch worden de uiteinden van een lap filtermedium niet over elkaar heen gelegd, maar worden de gesneden zijden naar binnen gevouwen naar de schone luchtzijde. De twee randen die ontstaan worden vervolgens aan elkaar genaaid. Op deze manier kunnen geen losse vezels van de gesneden kant loskomen en in het productieproces belanden. Door de vele toepassingen van deze naaimethode voor CIP-filters, is de naam ‘Zip-stitch’ ontstaan. Filters hebben het in CIP-installaties vaak zwaar te verduren door een combinatie van vocht, loog, warmte en aanstraling met water en stof. In zulke omgevingen is het van extra groot belang dat de gesneden kant van het filtermedium aan de binnenkant van het filter zit.


 Loslatende vezels bij normale stitch

 Zip-stitch

5. Binnenstebuiten keren van filters
Door filters binnenstebuiten te keren is de gesneden zijde van filtermedia bij de bodem van filters naar de schone luchtzijde worden gekeerd. Net als bij de Zip-stitch komen vezels zo niet in het productieproces. Vlint heeft unieke apparatuur dat filterzakken van grote lengten binnenstebuiten keert. Het combineren van de Zip-stitch en deze omdraaimethode zorgt voor een filterzak waarvan de gesneden zijde van het filtermedium volledig aan de schone luchtzijde zit.

  Normale bodem
  Binnenstebuiten gekeerde bodem

6. CIP lassen
Lassen van filters is een goed alternatief voor het naaien van filters. Vlint gebruikt een speciale lasmethode waarbij de lasnaad na hechting direct wordt verhit en dichtgesmolten waardoor geen rafelige rand ontstaat. Zo komen geen vezels van het filtermedium in het productieproces en zijn ook gelaste filters maximaal voedselveilig.


CIP lassen

Meer weten?
Voedselveiligheid is vaak product- en omgevingsgebonden. Vlint denkt graag met u mee over uw unieke ontstoffingsituatie. Door onze 360-graden benadering kunt u er op rekenen dat wij oog hebben voor de veiligheid van uw gehele productieproces. Naast ontstoffing doet Vlint nog veel meer op het gebeid van voedselveiligheid. Onze foodgrade BFM manchetten en Masterflex industriële slangen zorgen voor stofvrije verbindingen en we installeren bacteriedodende luchtverdeelslangen in productieruimten en cleanrooms. Neem contact op met onze accountmanagers en ontdek hoe we uw productie-omgeving nog zuiverder en veiliger kunnen maken.

Klik hier voor de contactgegevens van onze technisch adviseurs en accountmanagers ontstoffing.