Luchtbehandeling en COVID-19: wat te doen?

Bij Vlint krijgen we vanuit onze klanten allerlei vragen rondom het coronavirus en de implicaties hiervan op proceslucht en het binnenmilieu. Met de kanttekening dat wij specialist zijn op het gebied van filtratie en geen viroloog of arts, kunnen wij slechts iets zeggen op basis van beschikbare gegevens van deskundigen die we combineren met onze ruime ervaring met en aanpak van filtratie van lucht en vloeistoffen.

Lees hieronder ons advies. 

Wat is in deze tijden verstandig om te doen qua ventilatie en luchtbehandeling?
Het coronavirus (COVID-19) wordt volgens kenners vooral overgedragen door twee zogenaamde transmissieroutes: via druppelinfectie en direct (en indirect) contact. Vooralsnog lijkt overdracht van het coronavirus via de lucht niet heel erg voor de hand te liggen. We kunnen het echter niet uitsluiten. De kennis over het virus groeit dagelijks, dus om risico’s uit te sluiten is het goed om de volgende maatregelen te nemen voor luchtbehandelingssystemen:

1. Meer ventileren.

Dit zorgt voor luchtreiniging door het verdunnen of verdringen van vervuiling én voor afvoer van vervuilde lucht. Het is nog onduidelijk hoeveel virusdeeltjes nodig zijn om iemand te besmetten, maar een hogere ventilatievoud is hoe dan ook aan te raden, blijkt uit alle recente onderzoeken.

2. Bevochtigen helpt niet bij het coronavirus.

Dit virus is namelijk levensvatbaar tot een relatieve luchtvochtigheid van 70 tot 80%. De luchtvochtigheid in deze periode is normaal al circa 30%, dus bevochtigers kunnen beter uitgezet worden.

3. Zet warmtewielen uit en voorkom recirculatie.

  • Dit voorkomt lekkage bij het warmtewiel dat volgens onderzoek wel tot 50% kan oplopen bij een hoge rotatiesnelheid van het warmtewiel.
  • Recirculatie van lucht zonder hoogwaardige filters zal virusdeeltjes doorlaten. De grootte van een coronavirusdeeltje is 80 - 160nm, dus een standaard F7-filter voldoet dan niet.

Filterconditie checken
Door de grotere ventilatievouden is het belangrijk om de conditie van de filters goed in de gaten te houden. Toepassing van HEPA-filters zal slechts in sommige gevallen mogelijk zijn. Door zo hoogwaardig mogelijke filters en een hoge ventilatievoud toe te passen, zal het aantal virusdeeltjes verminderen. Vraag aan uw Vlint-adviseur wat de mogelijkheden zijn.

Werken aan een luchtbehandelingskast (LBK) is alleen aan te raden als dit door professionele partijen wordt gedaan. Vlint heeft niet alleen hoogwaardige filters beschikbaar, maar ook de ervaring om in samenwerking met de facilitaire dienst en technische dienst de juiste aanpak te hanteren.Vlint wil elke vorm van besmetting voorkomen en werkt alleen onder de meest hygiënische omstandigheden aan LBK’s. Waar we normaal gesproken altijd de LBK schoon opleveren, passen we nu een extra veiligheidsmaatregel toe: we desinfecteren de kast bij het wisselen van de filters om alle risico’s uit te sluiten.

Pand leeg? Onderhoud!
Als uw pand op dit moment leeg staat, is dit natuurlijk een prima moment om filterwisselingen uit te voeren, kastonderhoud te plegen en LBK’s te reinigen, te desinfecteren en meteen ook de kanalen te reinigen. Vraag ons naar de mogelijkheden om dit op korte termijn te doen.

cdn2.hubspot.nethubfs3217548social-suggested-imagescdn2.hubspot.nethubfs3217548Hema 1-4        Filters wisselen

Achtergrondinformatie
Deze informatie is deels gebaseerd op informatie die door de REHVA beschikbaar is gesteld. Lees meer over deze achtergronden en hun aanbeveling op grond van wetenschappelijke onderzoeken op www.rehva.eu. Ook de Vlint-adviseurs zijn telefonisch bereikbaar voor advies en leveringen van filters. Dankzij onze grote voorraad filters en zeer ervaren servicedienst staan wij ook nu voor u klaar en zetten wij ons in voor een zuiver klimaat en proces.

Contact
Voor beantwoording van specifieke vragen over proceslucht in de food- en pharma-sector kunnen wij u natuurlijk ook helpen met een persoonlijk advies. Bel ons dan rechtstreeks.

Deel dit bericht:
    

Laatste berichten

Schrijf je in voor e-mail updates