Vier vragen over stofexplosies, ATEX en het werk van Vlint

Onlangs stelde Stichting ATEX dat veel bedrijven nog te weinig kennis hebben over stofexplosies. Aan de hand van vier vragen zetten we de belangrijkste feiten over ATEX daarom voor jou nog eens op een rij. Nog niet genoeg aan deze blog? Download dan onze whitepaper over ATEX.

Download whitepaper

ATEX filter.png1. Waar doet zich gevaar op stofexplosies voor?
Een stofexplosie heeft een paar ingrediënten: een juiste mengverhouding van zuurstof en brandbare stof, een ontstekingsbron, een katalysator en energie. In veel sectoren komen deze basisingrediënten als onderdeel van productieprocessen bij elkaar. Denk onder meer aan de gips- en kalkindustrie, de houtverwerkende industrie, de chemische industrie en de voedselindustrie. In Nederland komen zo’n 20 stofexplosies per jaar voor waarbij gewonden vallen. Incidenteel doen zich ook dodelijke explosies voor. Bedrijven die risico lopen op stofexplosies hebben daarom te maken met strenge richtlijnen: de ATEX 114 (Europese product- en apparatuurrichtlijnen) en de ATEX 153 (Europese richtlijnen voor werkomgeving met explosie atmosferen).

2. Welke maatregelen zijn er te nemen tegen stofexplosies?
Wie de richtlijnen van de ATEX 114 en de ATEX 153 volgt, beperkt het risico op stofexplosies. De ATEX 114 stelt dat alle apparatuur dat met explosieve atmosferen werkt, gecertificeerd is. Apparatuur moet een afweermechanisme bevatten om explosies te voorkomen. Het design van apparatuur kan bijvoorbeeld ontstekingsbronnen wegleiden, brandbare stoffen isoleren of zuurstof weggenemen. De ATEX 153 dwingt werknemers om na te denken over explosieve atmosferen op de werkvloer. De werkvloer moet ingedeeld zijn in gevarenzones en personeel moet goed geïnformeerd zijn. Het is tevens raadzaam om een explosie- veiligheidsdocument (EVD) op te stellen.

3. Op welke wijze zijn de producten van Vlint bestand tegen explosieveIMGP1517.jpg atmosferen?
Veel ‘normale’ producten kunnen niet gebruikt worden in een ATEX-omgeving. Normale filters overschrijden de 10^8 ohm weerstandsgrens waardoor ze elektrische ladingen niet afvoeren. Normale industriële slangen en manchetten laden zich statisch als poeders en stoffen er doorheen bewegen. De producten die Vlint levert voor gebruik in explosieve atmosferen zijn antistatisch en elektrisch geleidend, waardoor ze geen explosies ontsteken. De manchetten van Vlint zijn bovendien drukvast, waardoor ze het risico op secundaire explosies verminderen. De producten van Vlint zijn gecertificeerd door notified bodies als DEKRA, Baseefa en IBExU.

4. Wat kunnen de Vlint professionals betekenen voor apparatuur in explosieve atmosferen?
Vlint kan ATEX-producten bij klanten veilig installeren omdat het beschikt over goed opgeleid personeel dat zorgvuldig te werk gaat. De Vlint professionals voorkomen waar nodig ontstekingen, voeren brandbare stof af, en schakelen als de situatie daarom vraagt een brandveiligheidswacht in. Bij installatie- en onderhoudswerkzaamheden in ATEX- omgevingen kijken de ervaren professionals bovendien verder dan alleen het product dat ze komen installeren of reconditioneren. Ze letten op potentiële gevaren zoals statische elektriciteit, door de aarding van filterkasten te controleren. De Vlint monteurs kijken daarnaast of er wrijving is tussen onderdelen (v-snaren, lagers, ventilatoren) en letten op de drukvastheid en drukontlasting van apparatuur

Deel dit bericht:
    

Laatste berichten

Schrijf je in voor e-mail updates